Dansens Dag i Domkyrkan och på Domkyrkoplatsen

Den 25-26 april 2015 är det Dansens Dag. I år firas Dansens Dag i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg.

I Lund blir det dans på Domkyrkoplatsen lördagen den 25 april och i Domkyrkan under högmässan och i Söndagskväll i katedralen söndagen den 26 april.

Domkyrkoplatsen
Dans lördagen den 25 april kl 15.00-16.00. Spiegel av Sardine Sauvage och A Blast from the heart av Udviklingscenter for scenekunst og bevaegelseskultur, Köpenhamn

Domkyrkan
Dans i högmässan den 26 april 11.00, Spiegel av Sardine Sauvage. Spiegel im Spiegel av Arvo Pärt framförs på orgel av Tomas Willstedt.

I Söndagskväll i katedralen kl 19.00: Kan du se mig? uruppförande av Reine Jönssons stycke för en röst. Sång, Aino Lund Lavoipierre, koreografi och dans Kerstin Lindgren.

Dansens Dag i Domkyrkan och på Domkyrkoplatsen arrangeras i samarbete mellan Dansstationen, Kulturskolan i Lund och Lunds domkyrkoförsamling.

Spiegel av Sardine Sauvage

(Sverige-Schweiz)
Längd: Ca 10 min.
Så som Arvo Pärts komposition är ordnad kring en ton, så kretsar verket Spiegel kring en fysisk och imaginär mittpunkt. I sökandet, i varandet, i rörelsen inåt och utåt och i mötet speglas och reflekteras dansarna för att till slut hitta sig själva i mötet med den andra.

Claudine Ulrich/Sardine Sauvage är baserad i Malmö och Schweiz. Claudine Ulrich är intresserad av att ta dansen till det urbana rummet och till oväntade platser. 2006 började hon skapa klätterdansprojekt utomhus och inomhus. Hennes verk är surrealistiska, poetiska, explosiva och humoristiska. Claudine var medlem i landslaget i rytmisk gymnastik under uppväxten i Schweiz. Hon har arbetat i många olika sammanhang, som dansare, koreograf, repetitör och pedagog. Under 2014-16 studerar hon Spatial Design på konsthögskolan ZHDK i Zürich.

Koreografi/dans: Sardine Sauvage – Claudine Ulrich och Dominique Cardito (Sverige-Schweiz)
Musik: Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel, med piano (keyboard) och fiol (livemusik på orgel i Lund söndagen den 26/4)

A Blast from the heart

av Udviklingscenter for scenekunst og bevaegelseskultur, Köpenhamn
Längd: 10-12 minuter.
Utdrag ur ett projekt baserat på möten med barn och unga i gräns- och konfliktområden i Mellanöstern. Tre dansare gestaltar smärta och längtan i en koreografi sk dialog kring tyngdlag och andning. Dansen bygger på minnesfragment från en 11årig pojke som blev funnen i Aleppo och låg i koma i två månader under hösten 2014.
Koreografi: Rasmus Sörinus Jensen och Edhem Jesenkovic (Danmark-Bosnien)
Dansare: Alexander Montgomery Andersen (Guadelope), Marie Sol Sandberg och Siri Wolthorn (DK) Musik: Sofie Hermind, DK

Dansens Dag

Internationella dansdagen den 29 april etablerades 1982 av InternationalDance Committee, ITI-UNESCO. Datumet markerar balettförnyaren Jean-Georges Noverres födelsedag år 1727. Dagen firas runt om i världen med syftet att föra samman människor över politiska, kulturella och etniska barriärer för att i fred och vänskap hylla dansen. I Malmö och Skåne firar vi Dansens Dag kring 29 april sedan 1990 och Danmark firar nationellt Dansens Dage kring 1 maj-helgen.

Skånes Danskollegium består av representanter för Dansstationen, Skånes Dansteater, Danscentrum Syd och Memory Wax, som väljer ut dansverk till skånsk turné i Dansens Dag i Fyra Städer. Dansstationen koordinerar projektet med de fyra städerna, som var och en ansvarar för sitt lokala firande av Dansens Dag.

Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se