Utsatthet och medkänsla är tema i kyrkospelet Brittsommar

Brittsommar är ett kyrkospel om utsatthet och medkänsla baserat på dikter och psalmer av Britt G. Hallqvist och texter av dramatikern Gertrud Larson. Sommaren 2015 uppförs spelet i en omarbetad version.

Brittsommar framfördes i Domkyrkan första gången 2014. 2015 väljer kyrkospelsensemblen att uppföra spelet igen eftersom temat i dag om möjligt är ännu mer aktuellt.

– Britt G. Hallqvists texter är lekfulla, stringenta och djupt empatiska. Hon ser den utsatte och  beskriver tillvaron med hens ögon. Vem är utsatt i dag? Vi behöver inte gå längre än till ingången  till närmaste mataffär där en människa sitter i timmar i regnet med en pappersmugg framför sig,  säger Josefin G Andersson, präst i Domkyrkoförsamlingen och spelets liturgiska ledare. Dramatikern och satirikern Gertrud Larsson kopplades in för att ge ett aktuellt perspektiv på Britt  G:s klassiska texter.

– Under det gångna året har vi sett flera attacker på tiggare och deras bosättningar runt om i
Sverige. Samtidigt sprider sig också en våg av empati, handlingskraft och hjälpsamhet. Människor organiserar sig för att hjälpa de mest utsatta. Detta vill vi prata om i Domkyrkan i sommar med musik, teater och dans, säger regissören Lotten Roos.

I sommarens spel har diskussionen om tiggeri och fattigdom vridits några varv till. Jens Ulvsand komponerar ny musik.

Text: Britt G. Hallqvist och Gertrud Larsson.
Dramaturgi: Lotten Roos och Gertrud Larsson.
Regi: Lotten Roos.
Kompositör och musiker: Jens Ulvsand.
Musiker: Inge Petersson-Lindbäck och Olof Göthlin.
Skådespelare: Anette Lindbäck.
Koreograf och dansare: Emma Ribbing.
Ungdomsskådespelare: Hugo Lindbäck och Petra Björkman.
Producent: Christel Molin.
Liturgisk ledare: Josefin Gustafsson Andersson.

Nypremiär
Söndagen den 9 augusti 2015 kl 19.00.

Speltider
11 augusti kl 12.00