Möt helgon och mördare i Domkyrkans sommarvisningar

Visste du att Skånes enda helgon har legat begravd i Domkyrkan? I sommarens  temavisningar möter du Sankta Magnhild och får följa med till Domkyrkomuseets skrudkammare. För barn blir det upptäcktsfärd bland färger och former.

Med start den 22 juni 2015 och fram till den 30 augusti är det dagliga öppna visningar i Domkyrkan på svenska och engelska. Gruppen möter sin guide i Domkyrkoforum och tillsammans går de sedan till kyrkan. Varje sommar är det också temavisningar. Årets tema är Bland mördare, helgon och pilgrimer.

– I år sägs det att det är 800 år sedan den fromma kvinnan Sankta Magnhild från Fulltofta mördades. Hon kallas ibland för Skånes enda helgon. Ärkebiskop Andreas Sunesen som levde på 1200-talet, ansåg att Magnhild var en betydelsefull kvinna. Kanske var det han som helgonförklarade henne. Under visningen berättar vi hur det var att leva på 1200-talet och hur en helgonförklaring på denna tid kunde gå till, säger Anita Larsson, som är domkyrkoguide.
Magnhilds kvarlevor flyttades till Domkyrkan 1383, drygt 150 år efter hennes död. Det finns uppgifter på att Magnhild kom att läggas nära Andreas Sunenens sarkofag. Men ingen vet säkert.

Vem var Magnhild?
– Magnhild var en förmögen och mycket generös kvinna som hjälpte fattiga och sjuka. Enligt sägnen blev hon mördad av sin svärdotter. Efter hennes död vallfärdade pilgrimer till hennes tidigare grav vid Fulltofta kyrka. I dag kan Magnhild vara en förebild för oss genom att hon var så generös. Vem kan vi hjälpa? säger Anita Larsson.

Tre gånger i sommar blir det också visningar av Domkyrkomuséet med skrudkammaren. Årets barnvisning kallas Färger och former. Då får barnen titta på sten, se hur den kan skifta i färg och undersöka former i Domkyrkan.

Temavisningar bland mördare, helgon och pilgrimer
25 juni kl 10.00
30 juni kl 16.00
7 juli kl 10.00
19 juli kl 16.00
4 augusti kl 16.00
19 augusti kl 16.00
30 augusti kl 16.00
Start i Domkyrkan.

Domkyrkomuseet med skrudkammaren
30 juni, 6 augusti samt 27 augusti kl 13.00. Start på Domkyrkoplatsen.

Barnvisningar
24 juni-26 augusti. Varje onsdag kl 13.45-14.15. Tema: Färger och former. Start i Domkyrkan.

Öppna visningar svenska
22 juni-30 augusti
Måndag-lördag kl 11.00, söndag kl 12.30.
Start i Domkyrkoforum.

Guided tour in English
June 22nd-August 30th. Monday-Sunday 2.30 p.m. Start in Cathedral Forum.

Anita Larsson, 046 35 88 77, anita.larsson2@svenskakyrkan.se