Jonas Gardell inspirerade till stödkonsert för flyktingar

De har sjungit på hospice och sjukhus i intima miljöer för dem som inte själva kan ta sig till kulturen. Men nu växlar vokalgruppen Andetag upp rejält och bjuder tillsammans med Lunds domkyrka in till storslagen konsert med över 60 sångare. Syfte: Att hjälpa människor på flykt.

Lena Jungmark, initiativtagare till konserten och en av fyra medlemmar i Andetag, minns tydligt när idén föddes att göra något för flyktingsituationen i Europa:

– Jag tittade på tv-galan ”Hela Sverige skramlar” och när Jonas Gardell sa att vi alla har ett ansvar att agera utifrån vår plattform, grep det verkligen tag i mig. Vi musiker och sångare kan faktiskt göra något, vi har den möjligheten.

Att samarbeta med Domkyrkan i Lund är något som Lena Jungmark och Andetag har goda erfarenheter av från tidigare. Dessutom stämde det perfekt med hennes vision om vad konserten skulle vara:

–Jag ser framför mig att den här underbara byggnaden, katedralen mitt i hjärtat av Lund, ska samla alla till en gemenskap där vi tillsammans gör en insats. Jag kan inte tänka mig en bättre samlingspunkt!

Lunds domkyrka är medarrangör till stödkonserten. Inträdet är gratis, men kvällens kollekt tas upp till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. För domkyrkokaplan Lena Sjöstrand var det ett självklart val att delta i satsningen:

–Alla goda krafter behöver samverka för att ge stöd till världens flyktingar och till de insatser som görs just nu. Genom konserten får vi uttrycka vår vilja till solidaritet och också genom kollekten ge bidrag till Svenska kyrkans internationella arbete till stöd för flyktingar.

Musiken kommer att innehålla allt från Michael Jackson till Niklas Strömstedt och Beatles. Även västafrikanska visor och en tolkning av ”Emigrantbrevet” kommer att finnas med.

–Domkyrkan är stor och ger möjlighet för många att samlas för att visa sitt stöd och samtidigt få en fantastisk konsertupplevelse, säger Lena Sjöstrand

Just det stora formatet är inte normalfallet för Andetag som bland annat sjungit på hospice och sjukhus tidigare berättar Lena Jungmark:

– Det är lite typiskt för oss, att komma nära och verka i existentiella sammanhang. Vi kan söka upp en publik som inte själva kan ta sig till kulturen. Då kommer vi till dem.

Tid: Lördag 21 november kl 19. Plats: Lunds domkyrka. Fri entré!