Tänk om Gud var en av oss

”What if God was one of us
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus trying to make his way home”

Visst är det en spännande tanke, att Gud skulle vara en av oss på jorden. En vi kunde ta på, tala med och se. Men hur skulle det bli, och hur skulle vi betett oss mot Gud då? Jag tänker mig att Gud har en tanke med att faktiskt inte vara bland oss på jorden. Det har gjorts så många filmer om hur detta skulle vara och i de flesta av dem blir det kaos eller så tror människor helt enkelt inte på det. Jag tror inte vi skulle kunna hantera att Gud själv vandrade runt på jorden i ett vardagligt liv. Det skedde i en form, ett kort tag när Gud sände sin son. Men det var inte hållbart att Jesus skulle gå runt på jorden resten av tiden och leva ett vardagligt liv, utan Jesus kom med ett uppdrag.

Men Gud verkar ändå på jorden fast inte i fysisk form men Gud är ändå en av oss. Hur då? Jo bland annat genom alla människor vi möter. Jag tänker mig att Gud lägger sig i våra liv genom alla de människor som kommer och går i våra liv, som ändrar på våra liv, ger oss erfarenhet och kunskap, men framför allt som får oss att utmana oss själva och därmed lära känna oss själva.
Under mitt eget liv har jag stött på otaliga människor som förändrat mig och gjort mitt liv till vad det är idag. Det kan inte vara slump det här, för alldeles för många människor har kommit in i mitt liv för att ge det nya riktningar.

Så trots att Gud inte finns här som en av oss gör Gud sig ständigt påmind genom de som faktiskt är här bland oss. Vi blir Guds sändebud i världen för någon vare sig vi vet om det eller inte. Som jag sa har Gud antagligen en tanke med att använda oss för att påverka liv istället för att själv behöva vara en främling på bussen, som försöker ta sig hem.

Text: Mathilda Magnusson
Foto: Kristina Strand Larsson
Inledande citat: ”If God was one of us” av Joan Osbourne