Gud 07.07: Himmelriket mitt i vardagen

Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern.
– Matt 13:44

Så var januari här igen och vardagen tar för de flesta vid efter alla helgdagar. Jag har förstått att många tycker att januari är en trist månad som innehåller alldeles för mycket vardag. Själv gillar jag januari. Framförallt gillar jag vardagen eftersom jag tycker det är något av det mest värdefulla vi har. Liknelsen ovan handlar visserligen om himmelriket, men när jag läser orden tänker jag ofta på vardagen. Vi går upp på morgonen, ger oss iväg till något, kommer hem igen, lagar mat, läser eller ser på tv, går och lägger oss. Samma rutin dag ut och dag in. Ofta försöker reklamen övertyga oss om att detta är något trist som vi behöver bryta upp ifrån. Köp en resa – kom bort från vardagen. Men är det egentligen inte så att vardagen är vår största gåva? En skatt som finns precis mitt framför våra ögon?

Medan jag studerade arbetade jag extra på Lunds lasarett. Det var en oerhört värdefull erfarenhet. Inte minst för att jag där fick möta människor som förlorat det som de flesta av oss tar för givet – vardagen. Jag glömmer aldrig mitt möte med en man som drömde om att en dag kunna borsta sina tänder själv igen. Hur många av oss reflekterar överhuvudtaget över det? Detta att det inte är en självklarhet att kunna borsta sina egna tänder?

Som präst i telejouren möter jag fortfarande människor som längtar efter en vardag. Som missbrukaren som drömde om att få stanna hemma och äta godis i soffan när det regnade istället för att behöva ge sig ut på den ständiga jakten efter droger.

Poängen, som ni säkert redan anat, är att vardagen är det som vi människor saknar allra mest den dagen den inte finns där längre. Kanske är det denna insikt som är skatten? Att vardagen är den största gåvan och något vi bör vara tacksamma för varje dag. Och är det inte också så att vardagen är vår främsta mötesplats med Gud! Eller borde det i alla fall inte vara så?

Så här kommer till sist en andlig övning som kan förvandla din vardag. Varje kväll innan du somnar – tänk på tre saker som du är tacksam för i din vardag. Skriv gärna ner dessa saker i en bok och samla på dem. Om du gör det kommer du till slut att ha en skattkista full av vardagens alla pärlor.

Text: Jan Kjellström, präst i Lunds domkyrka.
Foto: Kristina Strand Larsson