Gud 07.07: Kristus är uppstånden

Kristus är uppstånden! Ja han är sannerligen uppstånden! Återigen är påskdagens ljus här, återigen står graven tom, återigen har livet segrat över döden. Kristus är uppstånden, men trots detta är vår värld fortfarande vansinnig. Fortfarande lever misstagen, fortfarande lever synden och fortfarande lever döden.

Ozzy Osbourne sjunger i sin låt Diggin´ me Down ”So come on Jesus. We´re all here waiting just for you”. Hur kan det komma sig att Herren är uppstånden, men världen är fortfarande vansinnig? Gud har segrat, varför behåller då ondskan makten? Det är inga enkla frågor, men det är berättigade frågor. Vi måste fråga oss själva ”vad är Jesus Kristus uppdrag?”. Är Kristi uppdrag att ta bort allt som sticker oss i ögonen, allt som gör oss motstånd? Vad skulle det gör med oss som människor? Aldrig få utmaningar, alltid glida fram på en räkmacka.

Eller är Kristus uppdrag att genom korset, döden och uppståndelsen visa på Guds kärlek och på att gemenskap och hjälp finns hos Herren, hos Jesus. Gud målar inte om, men hjälper oss att välja färg!

Korset tar uppenbarligen inte bort skapelsens brustenhet eller vansinne, det finns kvar i all sin prakt. Men korset skapar en grund för gemenskap mellan Gud och oss människor. Korset blir vår bro, vår stege och vårt riktmärke på vår vandring med Gud och mot Gud. Livsvandringen kantas av hål, men korset lyfter oss upp från skrymslena och mörkret, nu och alltid. Kristus är verkligen uppstånden och den eviga döden finns inte mer. Så låt oss gå ut i påskens ljus, ett ljus som alltid är runt hörnet.

Text: Henrik Koverberg, Konfirmandledare, Teol. stud. Prästkandidat.

Foto: Kristina Strand Larsson