Sankt Nikolaus av Myra

S:t Nikolaus av Myra levde på 300-talet och hans dag firas den 6 december. Han kom från en förmögen familj och han studerade flitigt den kristna läran under sin uppväxttid. När föräldrarna avled funderade han över hur han bäst skulle kunna använda deras förmögenhet. Den kom snart till användning då hans granne var en mycket fattig man med tre döttrar. För att få pengar till mat åt familjen kände fadern sig tvingad att skicka ut sina döttrar på gatan som prostituerade. När Nikolaus fick reda på det kastade han tre nätter i följd in guld till familjen. Döttrarna räddades på det sättet från att bli prostituerade och fadern kunde ordna bröllop för sina döttrar i stället.

Nikolaus utsågs så småningom till biskop i staden Myra, belägen på nuvarande Turkiets västra kust.

En dag hände det att några seglare kom i sjönöd. Då anropade de Nikolaus och han uppenbarade sig för dem, hjälpte dem segel och annat och såg till att havet blev stilla. När de kom i land och besökte Nikolaus kyrka tackade de honom för räddningen. Då svarade Nikolaus: ”Inte jag, utan er tro och Guds nåd har hjälpt er.”

Det sägs att biskop Nikolaus deltog i det stora kyrkomötet i Nicaea år 325. Han avled 342 i Myra och begravdes där. Hans kvarlevor flyttade dock senare till Bari i Italien.

Den 6 december får barn i Tyskland, England m.fl länder gåvor till Nicolaus minne. Man kan sätta ut stövlar eller skor på trappan utanför sitt hus och då fylls dessa av gåvor.

S:t Nikolaus är en av förebilderna till vår jultomte (Santa Claus).

Reliker fanns av S:t Nicolaus i Lunds domkyrka, bl.a. i det norra altaret i kryptan.

Anita Larsson