Filippa – Kalmarunionens andra drottning

Den 4 juni 1394 föddes en liten prinsessa i England, dotter till kung Henrik IV och Mary de Bohun. Det blev kungaparets yngsta dotter och hon fick heta Philippa (med engelsk stavning). Hennes mor dog vid hennes födelse. Släkten hon tillhörde var den ursprungligt franska ätten Plantagenet. Denna släkt kom i mångt och mycket att vara den mest inflytelserika i Englands historia.

Den 26 oktober 1406 gifte Filippa sig med Erik av Pommern – adoptivson till drottning Margareta av Danmark. Bröllopet ägde rum här i Lund och det var ärkebiskop Jakob Gertsen Ulfstand som vigde dem. Filippa kröntes också i Lunds domkyrka vid Allhelgonahelgen några dagar senare. Guldkronan hon kröntes med hade hon med sig från England, som en gåva från hennes far. Denna finns inte längre kvar, så vitt man vet, men den finns beskriven i källorna.

Under 1420-talet var kung Erik på flera utlandsresor och under hans frånvaro var Filippa regerande drottning i Danmark, Sverige och Norge. Vi vet att hon var i Lund runt 1425 och hon lät då prägla mynt, som kallas för philippasöslinger. Man har hittat sådana här i jorden i Lund.

Julen 1429 skulle hon fira hos birgittinernunnorna i Vadstena kloster. Hon var, som det kallades,” soror ab extra” , dvs syster utanför murarna.

Under resan dit insjuknade Filippa och hon avled i Vadstena kloster natten mellan den 5 och 6 januari 1430. Hon var då 35 år gammal. Hennes grav finns ännu idag i Vadstena klosterkyrka.