Jätten Finn

Skåneresan – en kär tradition bland skånska skolor

Varje vår välkomnar Lunds domkyrka och jätten Finn flera hundra elever i årskurs 3 som är ute på den så kallade ”Skåneresan”.

Eleverna tar del av några av Skånes historiskt- och kulturellt viktiga platser och beroende på var i Skåne skolan ligger är olika städer, byggnader och fornminnen med. Resan planeras helt och hållet av skolan. Därför är vi mycket glada över att många skolor väljer att besöka Lunds domkyrka och att vi på det visset får vara en del av en mångårig tradition!

Med sin snart 900-åriga historia har Lunds domkyrka mycket att berätta.

För dig som lärare att tänka på:

• Hör av er i tid. En del lärare bokar redan under januari.
  • Vi kan tidigast ge er en tid 9.30. Mellan kl 12.00-12.30 är det middagsbön/mässa.
  • Sista fredagen i maj är det alltid doktorspromotion i Domkyrkan. Därför har vi inga besöksgruppen varken torsdagen före pga. förberedelser och under själva promoveringsdagen.
  • Möjlighet att äta inomhus vid dåligt väder finns men detta ska meddelas i förväg.
  • Toaletter finns i Domkyrkoforum.
  • Vill ni ha besöket utan guide ska ni ändå föranmäla att ni kommer.
  • Ett besök hos oss, med eller utan guide är alltid gratis för skolor.

För mer info, kontakta:Melissa Isla Venegas, Domkyrkoguide, melissa.islavenegas@svenskakyrkan.se, 046-718878

Vi ses i vår!

LGR 11, Läroplanen:

Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

• använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  • reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och
  • använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.