Cecilia Edefalk ställer ut Himlar i Domkyrkans krypta

Det är inte första gången konstnär Cecilia Edefalk ställer ut i Lunds domkyrkas krypta. 2005 visades utställningen Budbärare med stora ockrafärgade målningar som fyllde kryptan med ljus. I sommar har vi den stora glädjen att åter välkomna Cecilia Edefalk. Den här gången är det himlen i olika blå toner som möter oss när vi stiger ner i kryptan.

Edefalk behöver nog ingen närmare presentation, hon är en av vår tids mest kända konstnärer och finns representerad vid stora museer både nationellt som internationellt. Hennes utforskande av format, storlekar och upprepningar av motiv fascinerar och trollbinder. Så även när hon nu kommer till Domkyrkans krypta med utställningen Himlar.

I det inre, undre rummet bryter himlen fram. Som en oändligt rymd. Konstnären tänker sig målningarna som blå fönster i stenrummet. Edefalk har studerat himlar för sitt måleri. Och utforskat skillnaden mellan blå färg och blå rymd. Nu får vi fortsätta utforskandet i en egen meditation i kryptan.

”Vissa av målningarna är tester och lek med färgen medan andra är försök att måla av himlen som ju har så väldigt många uttryck.”

/Cecilia Edefalk

OM CECILIA EDEFALK

• Cecilia Edefalk är född 1954, bor och arbetar i Stockholm. Periodvis har hon tidigare haft sin bas i Bremen och Berlin.
  • Edefalk är utbildad vid Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
  • År 1988 hade Edefalk sin genombrottsutställning på Galleri Wallner i Malmö. Hon ställer ut såväl nationellt som internationellt.
  • Skånepubliken har under senare år kunnat se Edefalks arbeten på bland annat Galleri Arnstedt i Östra Karup, på Malmö konstmuseum och i Lunds konsthall.
  • Edefalk finns representerad på till exempel Malmö konstmuseum, Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt am Main samt FRAC Franche-Comté.

Himlar
Var: I Lunds domkyrkas krypta.
När: 16 juli  – 21 augusti 2022.
Öppnar: 16 juli kl. 10.30. Konstnären deltar då i ett samtal om utställningen.
Öppettider: Samma som Domkyrkans, kryptan kan vara stängd i samband med gudstjänster och konserter.