Praktisk information om bröllop i Domkyrkan

För många ska en bröllopskyrka vara en liten vit medeltida kyrka på landet. Men även i Lunds domkyrka kan man gifta sig, beroende på hur många gäster ni har placerar vi vigselgudstjänsten i olika delar av kyrkan.

Här kan du preliminärboka tid via ett formulär.

När man har bestämt sig för att gifta sig ska man först ansöka om hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. Hindersprövningen är ett bevis på att ingen av de blivande makarna är gift med någon annan. Detta bevis är giltigt i 4 månader efter utfärdandet. I Lunds domkyrkoförsamling sker de flesta bröllop på lördagseftermiddagen, men om möjligt kan vigseln även ske på en annan dag. Beroende på hur många gäster ni har kan vigseln ske i olika delar av kyrkan.

Några veckor innan själva vigselgudstjänsten kommer prästen att kontakta er för att bestämma tid för ett möte. Då pratat ni tillsammans igenom gudstjänsten, bestämmer vilka sånger och psalmer som ska sjungas, vilken musik ska spelas etc. Det brukar vara bra om detta möte sker i kyrkan – då får ni en chans att bekanta er med miljön och även praktiskt öva i kyrkan.

När det så äntligen är dags för vigselgudstjänsten brukar den värsta nervositeten släppa när man går fram i gången – passa på och njut av stunden istället för att oroa dig. Om ni vill att någon ska videofilma gudstjänsten går det bra om det sker diskret – vaktmästaren kan visa var man bäst står. Fotografering går också bra under processionen in i och ut ur kyrkan.

Lunds domkyrka erbjuder även drop in-vigsel, den 6 juni varje år. Läs mer om det här!