Broderad madonna räddade anställda

Jag tycker mycket om ikoner, men den här hade jag aldrig ens bemödat mig om att plocka upp och titta närmare på. Jag tyckte helt enkelt inte att det var en riktig ikon.

Jag tyckte inte heller om hur Maria var avbildad med ljusa färger och med en duva i sin hand. Blommig. Den sa mig liksom ingenting.

Nu hade min kollega köpt varsin sådan ikon till våra gemensamma pilgrimskatekumener. Jag var tveksam. Men höll tyst. Och det var tur för då kunde hon berätta ikonens fantastiska historia.

Brugge i Belgien är känt för sin spetsar och sin sömnadskonst. I en konstverkstad med namnet Slabbink. lyckades man med list hindra i alla fall en del av medarbetarna från att deporteras som arbetskraft till Tyskland under andra världskriget. De hittade på fiktiva beställningar som de redovisade. Varje dag måste förstås handbroderarna komma till verkstaden för att de inte skulle avslöjas. Vad gjorde de då där inne dag efter dag alla dessa år?

De måste ju arbeta med något som krävde mycket lite material och som tog lång tid för det var många långa arbetsdagar som skulle fyllas med arbete. Jo, med nål och tråd målade de av stora belgiska konstnärers verk. Långsamt, långsamt. Med små små stygn.

Det blev tre bilder så småningom. En triptyk som fortfarande hänger på väggen till Slabbinks konstverkstad. Och på en av de tre bilderna finns denna lilla bild som jag håller i min hand.
Fredens madonna.

I en mycket mörk tid, i den yttersta av tider, valde konstnärerna att i hemlighet brodera ett helt annat liv. En ljusets tillvaro. Nu när jag ser på henne rodnar jag. Min bild av hur Maria ska se ut hindrade mig från att verkligen se henne. Jag har liksom många i vår lutherska tradition drabbats av den blinda fläck vår kyrkas öga drabbats av sedan 1700-talet. Maria har osynliggjorts. Under flera år har båda jag och hon arbetat på vår relation. Och vi gör framsteg. Och när förstod hur denna sprudlande blommande Maria broderats fram i ett kompakt mörker vandrade hon in i mitt hjärta.

Anna Alebo, pilgrimspräst