Det är ingen skam att må dåligt

Varför ska hjärnsjukdomar vara mer tabubelagda än brutna ben? Be Glorious vill ändra människors attityd och stärka och peppa alla som drabbas.

Gymnasieföretaget Be Glorious drivs av Pauline Lindborg, Mathilda Åkesson, Mathilda Ripa och Johanna Jönsson. De går alla i tvåan på Katedralskolan i Lund och där ingår det att starta, driva och avsluta ett UF, Ung Företagssamhet. Tjejerna ville göra något viktigt, något som kan göra skillnad. Syftet med företaget är att ändra synen på psykiska sjukdomar och andra hjärnsjukdomar.

– Det är ingen skam att må dåligt. Bryter du benet säger du säkert det till dina kompisar. Men berättar du att du går till en kurator eller psykolog? säger Pauline Lindborg som är också konfirmandledare i De 24 Äventyrens konfirmation.

pauline3

Tjejerna kom tillsammans på sin idé. Först diskuterade de mobbing och ville göra något åt det. Sedan kom de in på ämnet psykisk ohälsa, eftersom det är något alla har upplevt, aningen själva eller i nära relationer.
– I skolan är det är en sådan press. Idealet är att vara på ett visst sätt. Bloggare tjänar pengar på att människor ska sträva efter att vara lika snygga som de. Ofta tror man att alla andra är så lyckliga, det är bara jag som har problem. Detta är en fråga som påverkar alla i dagens samhälle. Vi vill göra skillnad, säger Pauline.

För att väcka uppmärksamhet och få in pengar till forskning har tjejerna tagit fram ett en produkt – ett armband där det står Be Glorious. När du köper ett armband visar du inte bara ditt stöd, du bidrar också till hjärnfondens forskning. Dessutom har Be Glorious gjort en youtubefilm som de hoppas att många ska dela.

Pauline och hennes kompisar tillverkar själva armbanden för att hålla kostnaderna nere. Varje armband är snyggt och unikt och tar ungefär 20 minuter att göra. Pärlor och annat material köper de från en grossist i Lund för att gynna det lokala näringslivet.
– Vi brinner verkligen för detta och vill starta en rörelse för att ingen någonsin ska behöva skämmas eller behöva dölja att hen drabbas av psykisk ohälsa, säger Pauline.

Pauline konfirmerades 2012. Sedan ville hon liksom många andra inte sluta.
– Min konfirmandtid betydde mycket för mig. Just den perioden i livet är livet ganska splittrad för många. De unga ledarna blev viktiga och jag ville gärna bli en sådan själv. Jag spelade mycket basket då och trodde inte att jag skulle hinna, men jag fick ihop det, säger Pauline.

Egentligen förväntade sig inte Pauline något av sin konfirmation. Hon minns att hon var med när hennes äldre syster hämtades från sitt sommarläger. Alla stod och grät när de skulle säga adjö och Pauline förstod inte varför. De skulle ju ses nästa dag. Men hon antog att det var något speciellt med att konfirmeras och anmälde sig utan att egentligen känna någon annan i gruppen.
– Jag lärde snabbt känna de andra och gemenskapen blev viktig. Att bli ledare handlar om att ge vidare, något fint som man själv har fått. Det är likadant med basketen där jag nu är coach efter en skada och tio års aktivt spelande och med vår idé kring Be Gloriouos. Du ger av din egen styrka till andra.

Här kan du följa Be Glorious
Facebook
Instagram: @begloriousuf
Kontakt: begloriousuf@hotmail.com

Text/foto
Kristina Strand Larsson