Global familj. Tro från Abu Dhabi till Lövestad.

De möttes på Hawaii och har bott i San Fransisco, Sverige, London och Abu Dhabi. I Abu Dhabi hittade Percy och Mikael Petersson sin kristna tro. Den följde med till Lövestad.

familj

Där bor familjen Petersson nu, eller rättare sagt i Heinge utanför Lövestad. Alla deras grannar är lantbrukare. Kontrasten mot Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten är total. Barnen  Gemma, 11, Oskar, 7 och Alice, 3 kan springa omkring i naturen och uppleva årstidernas växlingar. Vid flytten reste de från + 54 grader till -19 inom loppet av ett par månader.
– Vi tyckte att vi lurade barnen på deras barndom. Därför köpte vi huset i Skåne innan vi visste att vi skulle flytta till Sverige, säger Mikael Petersson.

Mikael är hotelldirektör på hotellet Elite Hotel Ideon i Lund, beläget i Ideon Gateway – Lunds högsta byggnad som har en fasad som skimrar i flera färger. Hans nya arbete var ett av skälen till flytten, men det passade också bra i familjens liv.

–Våra barn är uppvuxna på ett hotell. I Abu Dhabi bor chefen och hans familj i en lägenhet på själva hotellet. För barnen bestod frukosten av en buffé som de inte betalar för. När vår flicka skulle rita en nyckel i skolan i Sverige ritade hon ett plastkort, säger Percy och skrattar.

Men livet som ”ex pat”, som de kallas som arbetar utomlands för internationella företag, ger också barnen spännande och unika upplevelser. Och förståelse för att alla människor inte lever likadant. Oskar hade ett eget favoritrum på hotellet.
–Det var ett stort rum där man kunde dra för en vägg i mitten, säger han.
Väggen var till för att rummet skulle kunna avdelas till ett rum för kvinnor och ett för män. Abu Dhabi är ett samhälle med urgamla traditioner och stark religiositet, men också med det nyaste av det nya och enormt mycket kapital.
– Nästan sextiofem procent av världens bygglyftkranar lär finnas i Abu Dhabi. Vi brukar skämta om att man inte hittar sitt hus när man varit hemma på semester. Allt ser helt  annorlunda ut, säger Mikael.

fika8

De flesta har gott om pengar i Abu Dhabi. Men inte alla. Befolkningen kan delas upp i tre skikt. Överst finns ”locals”, lokalbefolkningen som på kort tid sett sina liv förändras från fattigdom till stor förmögenhet. På nästa steg är västerländska utlänningar som arbetar i Abu Dhabis exploderande ekonomi. Längst ner finns gästarbetarna från till exempel Bangladesh, Indien, Pakistan och Filippinerna. Det är de som utför det mesta av arbetet.

– Det är ett internationellt liv, som är fantastiskt på många sätt. Men det är svårt att hålla sig jordad. Fortfarande är det vanligast att det är mannen som arbetar och fruarna har inte speciellt mycket att göra när barnen är i skolan. De tillbringar sin tid med göra om sig i olika skönhetsbehandlingar och att toppa varandra, säger Percy.

Det var inte så att familjen Petersson vantrivdes i Abu Dhabi, även om de började ifrågasätta den materialistiska livssynen. Både Mikael och Percy och barnen hade vänner från hela världen. Percy arbetade som publishing director och fotograf och blev allt mer anlitad som familjefotograf i inflytesrika emiratfamiljer, en uppgift som kräver mycket förtroende och tillit.

Percys problem var hennes ryggsjukdom som gjorde henne allt mer stel. Dessutom upplevde hon att Gud hade börjat bråka med henne. Nu började en sällsam resa.
– Gud störde mina tankar och jag funderade på olika gudar. Min mamma i Taiwan är inte religiös, men hon är väldigt rädd om sin dotter, så hon skickade med mig allt för säkerhets skull. Buddha trängdes i min bokhylla med biblar och andra religiösa ting. Percy ler.

jesus

Percy blev mest intresserad av den kristna tron, men hon hittade ingen att fråga. Hennes svenske man var vid det tillfället mest kristen på pappret. Dessutom hade Percy en bild av  kristna som hycklare.
– En dag när jag hade mycket smärta i ryggen exploderade jag och frågade ”Vad vill du mig, Gud?” berättar Percy.
Inom sig hörde hon då som ett svar ”Varför tar du inte och läser min bok?” Percy letade upp sin bibel som stod där bredvid Buddha. Den visade sig vara en kinesisk översättning av en gammal engelsk bibel och Percy skrattade åt formuleringarna kring skapelseberättelsen. Men om nu Gud ville Percy något, så hade Gud både humor och tålamod.

Nästa steg på Percys väg till tro var en fest dit hon gick utan att känna någon. När Percy kom in i rummet såg hon ryggen på en kvinna och kände att den kvinnan kanske skulle kunna hjälpa henne vidare.

– När personen vände sig om såg jag bara hennes enorma gravida mage och hur hon ställde sin korvbricka på magen när hon åt. Denna kvinna blev min ängel, säger Percy.

domkyrkan_gul_blomma

Det visade sig att den höggravida kvinnan var amerikan och att hon gärna undervisade Percy om kristen tro. Sex veckor hade hon på sig innan bäbisen kom. Under den tiden kom kvinnan till Percy, ibland utan att Percy visste varför eller egentligen ville. Den amerikanska väninnan var också bekymrad över Percys ryggsmärtor och frågade om de inte kunde be för henne.

Detta ledde så småningom till ett bönemöte där det blev en sydafrikansk pastor som kom att leda den förbön som Percy fortfarande med förvåning upplever som ett mirakel. Pastorn hann be för henne mellan två flyg. När Percy kom hem efter förbönen vid midnatt somnade hon som vanligt. När hon vaknade gick hon in i badrummet, det var inte som vanligt. Men inte förrän Percy stod där hajade hon till. Hon hade gått upp ur sängen helt utan smärta, den var borta. Den skeptiska fotografen stod där i badrummet och minns att hon började sjunga lovsånger hon aldrig sjungit förr. Hon kramade sin dotter som oroligt frågade om hon kramade mamma för hårt så att mamma fick ont i ryggen. Tacksamhet, glädje, förundran och tvivel blandades.

domkyrkan_kors1

Specialistläkare i Dubai hade förklarat att smärtan kom från en kronisk reumatisk sjukdom samt kotor i nacke och rygg som ”smält” tillsammans. Percy hade fått uppleva
ett mirakel.
– Gud kom till mig, helade mig och tog bort min smärta. Under den här tiden lärde jag känna fler och fler kristna. Flera av dem kände sig liksom jag födda på nytt, berättar Percy.

Percys nyfunna tro inspirerade henne till att våga prova nya saker. Tillsammans med en syrisk kollega startade hon ett ”community magazine” som trycktes i 40 000 exemplar. Tidningen diskuterade livet i och runt Abu Dhabi men fungerade framförallt som en bro mellan de olika kulturerna och religionerna i landet. Samtidigt var Percy helt öppen om sin kristna tro i magasinet vilket var relativt unikt i det området. Percy skrev en del artiklar själv, men hade fast anställda reportrar och anlitade även frilansjournalister. Tidningen växte och Percy blev en lokal kändis. Då erbjöds Mikael jobbet i Sverige.
– Även om jag älskade arbetet med tidningen, så jobbade jag för mycket för att det skulle passa när vi har småbarn. När lilla Alice kallade sin nanny för mamma fick jag en tankeställare.
Det var dags att göra något annat, säger Percy.

sädesfält

Så familjen bröt upp från Abu Dhabis växande skyline och hamnade i det skånska slättlandskapet. I Lunds domkyrkas engelskspråkiga gudstjänst har de hittat ett sammanhang som passar familjen. Barnen går i söndagsskola och den vetenskaplige Mikael har långsamt hittat en egen tro och är numera inte bara kristen i passet.
– Jag har kvar mitt arbete som porträtt- och familjefotograf i Abu Dhabi och reser dit ibland. Jag har lärt mig köra bil i snö. Jag har mer tid med barnen. Gud får oss människor att känna oss små, men ändå speciella. Jag upplever det som om Gud varsamt har lett vår familj till Skåne.

Text/foto
Kristina Strand Larsson