Kristna och muslimer är syskon

Han är muslim och nyfiken på kristen tro. Akbar Amini gör sin prao i Domkyrkan.

vit_fjäder

Ett streck ritat i sanden. Det är skillnaden mellan islam och kristendom i en berättelse Akbar har hört. Han återberättar den gärna, den visar samma syn på religion som han själv har. Själv är Akbar troende muslim och ber varje dag. Men det utesluter inte att han respekterar och vill veta mer om andras människors tro.

–  Vem är Gud? Vi måste fortsätta fråga och tänka fritt. Muslimer ska vara öppna. Både Jesus och Muhammed upprättade människor som andra såg ner på. Det finns många likheter även om ni ser Jesus som Guds son och vi ser honom som en av profeterna, säger Akbar.

En annan likhet
mellan Jesus och Muhammed är att ingen av dem skrev ner sin lära. De fick deras lärjungar göra. En profet talar för Gud och behöver kanske inte skriva.

Akbar går i åttan och är mycket kunnig om sin egen religion. Historia är hans grej, säger han och han reflekterar över de historiska personerna i Koranen och Bibeln och hur de påverkar oss i vår tid. Mycket hänger ihop. Bibeln och Koranen återger ibland en berättelse sedd från olika sidor.
–  Samma personer återkommer både i kristna och muslimska texter. Det tycker jag är intressant.

fönster_ljus_domkyrkan

För Akbar är Gud en vän, men också ett samvete. Gud finns i oss alla och när du gör något snällt är det Gud som får dig att göra det. Även människor som har åstadkommit mycket ont under sitt liv, ångrar sig under sina sista ögonblick i livet.

– Det är viktigt att tro. Livet kan vara lite deprimerande. Oavsett vad du gör, så dör du! Vad ska jag egentligen kämpa så hårt för, när jag ändå ska dö? Att ha sin tro och att försöka göra goda saker mot andra människor och mot miljön skapar mening, säger Akbar.

Akbar har lärt sig mycket om Svenska kyrkan under sina två prao-veckor. Han varit med på gudstjänster, i verksamheten och träffat ett stort antal skolklasser som har deltagit i Domkyrkans pedagogiska program. Diakonicentalens sociala arbete med servering av god mat för en billig peng och respekt för alla, imponerade på Akbar.

–  Det sociala arbetet har jag inte sett så mycket av hos oss. Det var fint att uppleva. Annars anser jag att kristna och muslimer är bröder. Varför ska vi bråka om ingenting? En muslimsk berättelse säger att vi människor är hålen i tältet, solen som lyser igenom hålen är Gud. Vi ska låta Gud finnas i oss. Anpassa dig till den tid du lever i, ska ha varit profeten Muhammeds sista ord. Klokt tycker jag, säger Akbar.

Text/foto Kristina Strand Larsson