Lennon och lyckan

Therése Bergbom är student och konfirmandledare. Här skriver om hon en joggingtur som fick henne att tänka på lycka.

When I was five years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down “happy”. They told me I didn’t understand the assignment. I told them they didn’t understand life.

Detta citat, som är sagt av John Lennon, kom jag i kontakt med för några år sedan. Jag tyckte det var så himla fint, men jag  förstod inte riktigt innebörden – att vara lycklig är nyckeln till livet. Att göra det som gör en glad är det viktigaste.

Varje gång jag läser det så tänker jag på en joggingtur jag genomförde för ett tag sedan (ja, tror det eller ej, jag sprang!) då jag började fundera på vad jag ville med mitt liv. Vad ska det bli av mig egentligen? Det var en svår fundering, och jag tänkte tillbaka på när jag var liten, om alla de yrken och tankar jag hade haft om mitt liv. Jag har drömt om yrken såsom ryttare, dansare, journalist, författare och musiker, och jag har haft så stora drömmar om hur mitt liv skulle se ut.

När jag var riktigt liten ville jag ha en stor gård med tiotals hästar där jag och min framtida familj skulle leva lyckligt. Den drömmen kan ju slänga sig i väggen med tanke på att jag är livrädd för hästar idag. Ju mer jag funderade, ju mer osäker blev jag. Det var ångestfullt att fundera på det, för jag kände mig bara vilsen.

Tiden gick sedan den där joggingturen och efter många funderingar kom jag fram till precis det som John Lennon kom fram till. Det jag vill med mitt liv är att vara lycklig, och just nu är jag faktiskt inget annat än lycklig. Jag håller på med det som gör mig glad, som i nuläget är att studera ekonomi, hålla på med musik men framför allt, att vara konfirmandledare i de 24 äventyren.

skor

De 24 äventyren är en plats där jag får möta nya människor, vara en hjälp på vägen till nya kunskaper och se dem utvecklas som individer. Jag får även möta min kärlek, min bästa vän och alla de otroliga vänskapsband vi har byggt upp tillsammans i denna otroliga gemenskap. Jag får chansen att göra det jag älskar, vilket är att spela musik, för alla dem som jag håller nära hjärtat.

Det jag har upptäckt, är att det inte är något stort jag söker efter. Det finns inget stort yrke där framme som väntar som ska vara det som gör mig lycklig. Den där lyckan är inte något mål som väntar där framme heller. De är de små sakerna i livet; ekonomin, musiken, konfirmandarbetet och de människor jag värdesätter som faktiskt är det stora. Det är småsakerna i livet, lyckan, som man ska hålla extra utkik på. Det är just det som ger livet dess mening.

Text Therése Bergbom
Foto Kristina Strand Larsson