Nunna och företagsledare vill ge alla barn en chans

Ledarskap, struktur, organisation och finansiering är inte det första vi förknippar med en nunna. Men kanske däremot en stark tro och ett brinnande hjärta. Syster Gaspara använder sina gåvor med ett enda mål: att hjälpa andra.

Syster Gaspara är ansvarig för MTC, Montessori Training Center, i Lushoto i nordöstra Tanzania. Centret startade 1994 för att utbilda unga kvinnor till Montessori-förskollärare. För att stärka de ekonomiska resurserna för driften av MTC har olika verksamheter skapats som ger inkomster. Ett exempel är S:t Eugene´s hostel, andra är de småprojekt där kvinnor arbetar med tillverkning av marmelad, ost och bananvin och med att sticka skoltröjor. Vid centret finns också en plantskola som blir en del i ett trädplanteringsprojekt för att skydda miljön i omgivningen.

Syster Gaspara

Centret drivs av nunnor som tillhör Usambara Sisters of Our Lady, en tanzanisk orden inom katolska kyrkan. Syster Gaspara utstrålar en blandning av mildhet, intelligens, järnvilja och empati. Vad får en människa att ge allt för att underlätta livet för andra?
– Jag blev nunna 1974 när jag var tjugotvå år. Då var lycklig över att jag blivit nunna, men anade inte att Gud ville att jag skulle göra det jag gör i dag, som berör så många människors liv.

Montessori-pedagogik handlar om att ge barn möjlighet att växa fysiskt, mentalt och andligt, berättar Syster Gaspara. Barnen ska utvecklas i frihet, men inom vissa gränser. Det ger både möjlighet till individuell växt och trygghet. När Syster Gaspara förklarar Montessoris pedagogik ger det också en avspegling av hennes människosyn: varje människa har potential och är värd en chans.

– Vår förskola och skola är privata och föräldrarna betalar för barnen, men några klarar det inte. Ofta kan problemet lösas med ett utjämningssystem. Mammor som inte kan betala skolavgiften söker ibland jobb på centret och kan få  arbeta i våra odlingar. När det inte fungerar kan intäkter från Eugen´s hostel bistå dem som behöver hjälp.

Förskollärarna från MTC är mycket eftersökta och får jobb både i Tanzania och utomlands direkt efter examen. Syster Gaspara har egentligen aldrig reflekterat över sina livsval.
– Ska du leva för att hjälpa andra måste det komma inifrån. Och kanske måste du avstå från vissa saker. Men Gud låter inte en enda liten insats ske i onödan. Att hjälpa en annan människa är en bön. Vi Usambara-systrar är lyckliga och ber att det vi gör inte är förgäves. Det ändrar människors liv.

Text/foto: Kristina Strand Larsson