Pressmeddelanden och pressklipp

Här samlar vi pressmeddelanden från Lunds domkyrka och domkyrkoförsamling. Pressklipp och Lunds domkyrka och och svenska kyrkan i Lunds finns här.

160930 Domkyrkan får en ny dopfunt
En ny dopfunt kommer snart att ta plats i Lunds domkyrka. Efter att fyra konstnärer fått i uppdrag att ta fram skisser för en ny dopfunt föll till slut valet på konstnären Bianca Maria Barmens förslag i vit marmor och med bronsdetaljer. Planen är att en fullskalig modell ska finnas på plats vid den ekumeniska gudstjänsten i Domkyrkan den 31 oktober.

160928 Ny kart-app för Pilgrimsvägen Skåne Blekinge
Den 80 mil långa Pilgrimsvägen Skåne Blekinge har fått en ny kartlösning för webb och mobil som kommer att öka tillgängligheten betydligt. Nu kan man nå kartorna direkt i mobilen, skriva ut dem enkelt från webben och interagera med andra pilgrimer.

160923 Domkyrkans jubileum firas med forskning
År 2023 är ett jubileumsår i Domkyrkans historia eftersom kryptans östra altare invigdes 1123. Detta 900-årsjubileum kommer att firas från och med nu och fram till år 2023.

160901 Robert Bennesh ny domkyrkoorganist
Han kommer närmast från en tjänst som organist i Skanör-Falsterbo församling, har examina i kyrkomusik och solistdiplom i orgel från Yale University och är en välkänd konsertorganist.

160711 Agneta Hemert och Håkan Bengtsson ställer ut i kryptan
Lundakonstnärerna Agneta Hemert och Håkan Bengtsson utforskar tystnaden i sommarens utställning i Domkyrkans krypta.

160430 45 par vigdes i Domkyrkan på valborg
45 par valde att säga ”ja” till varandra på valborgsmässoafton när Lunds domkyrka ordnade drop in-vigsel för första gången.

160318 Drop in-vigsel i Lunds domkyrka på Valborg
På Valborgsmässoafton kan man säga ”ja” till varandra, spontant och enkelt, när Domkyrkan i Lund bjuder in till drop in-vigsel för första gången.

160315 The Passion of St John i Lunds domkyrka
Påskens berättelse om lidande och kärlek är lika gammal som den är ny. Nu presenteras den i en radikal nytolkning av Mogens Dahl Kammarkör, stråkkvartetten Brooklyn Rider och internationella solister i Lunds domkyrka.

160224 Violet Tengbergs konst i Domkyrkan
Den 5 mars öppnar utställningen Färghändelser i Lunds domkyrkas krypta. I utställningen presenteras verk av konstnären Violet Tengberg som levde mellan 1920 och 2014. Utställningen hänger i kryptan till och med den 8 april, och verken blir följeslagare genom fasta och påsk denna vår.

160125 Påven Franciskus till Lund
Den 31 oktober 2016 kommer påven Franciskus till Lund. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. Det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989.

150916 Gyllene fläta hänger ner från Domkyrkans torn
Går du ner i Domkyrkans krypta kommer du att mötas av en kör av hjärtslag. Från södra tornet hänger snart en lång fläta. Denna vecka förbereds konstnären Maja Spasovas utställningar Att vara ett hjärta och Den gyllene flätan där andlighet, fantasi och humor möts.

150807 Ekovandrare från Uppsala till Paris når Lund
Torsdagen den 10 september kommer klimatpilgrimer vandrande in mot Lund. De har startat i Norge och i Uppsala i Sverige. Målet är klimattoppmötet i Paris i december.

150831 Skyddsmantelmadonnan har landat
Nu står hon utanför Domkyrkans port, Lena Lerviks skulptur Skyddsmantelmadonnan.

150729 Spela in dina hjärtljud till Domkyrkans krypta
Förberedelserna för ljudinstallationen Att vara ett hjärta av Maja Spasova för Lunds domkyrkas krypta har börjat.

150721 Grav funnen under Liberiet i Lund
I samband med en arkeologisk undersökning i Liberiet i Lund har arkeologerna hittat lämningar efter en grav från högmedeltiden.

150706 Erik Wennerstrand ställer ut i kryptan
Den 11 juli invigs Erik Wennerstrands utställning Människomärke i Domkyrkans krypta. Utställningen pågår till den 21 augusti och under samma period visas verk av konstnären på Väggen i Domkyrkoforum.

150521 En plats för Winstrup i Domkyrkan
Nu närmar sig gravsättningen av 1600-talsbiskopen Peder Winstrup. Nya möjligheter har öppnat sig för att kunna gravsätta stoftet i Lunds domkyrka.

150519 Förlorad kräkla finansierar föreläsningskväll om döden
Stiftelsen Baculus Deperditus (Den förlorade kräklan) bjuder in till föreläsningskväll med rubriken “I dödens närhet” i Lunds domkyrka onsdag 27 maj klockan 17-19.

150410 Mumifierad biskop unik tidskapsel från 1600-talet
Peder Winstrups mumie är en av de bäst bevarade kropparna från 1600-talet. De första undersökningarna visar en sensationell upptäckt: de inre organen finns kvar. Det gör att det finns unika möjligheter att lära sig mer om 1600-talets Lundabor.

150408 Pressinbjudan: Mumifierad biskop utgör unik tidskapsel från 1600-talets Lund
Kistan med biskop Peder Winstrups kropp flyttades från Domkyrkan i Lund till Historiska museets konserveringsavdelning i september förra året. Sedan dess har en serie arkeologiska och medicinska undersökningar påbörjats.

150302 Anna Lindkvist Adolfsson ställer ut i Domkyrkans krypta
Aspens löv darrar även vindstilla dagar. Enligt en nordisk legend var Kristi kors tillverkat av aspträ. Asp Sår Offer är titeln på Anna Lindkvist Adolfssons utställning i Domkyrkans krypta den 7 mars – 12 april 2015.

150211 Sportlovskul i Domkyrkan: Hjälp biskop Johan salta!
Torsdagen den 19 februari kl 9.30-12.30 är det sportlovskul för barn från 6 år i Domkyrkan och Domkyrkoforum.

150204 Musik, konst och lyrik förenas i katedralen
I vår startar något nytt i Domkyrkan. Söndagskväll i katedralen vill bjuda på musik, lyrik, dans, konst och mässa i övergången mellan söndag och vardag.

150202 Uppbrott avslutar jubileumsåret för Britt G. Hallqvist
Den 7 februari kl 17.00 framförs musikverket Uppbrott i Domkyrkan med texter av Britt G. Hallqvist och musik av Johan-Magnus Sjöberg. Det händelserika jubileumsåret Britt G. Hallqvist 100 år avslutas nu officiellt som det började, med en konsert i Lunds domkyrka.

150126 Paus i kryptan fyller tio år
I tio år har ungdomar samlats i Domkyrkans krypta varje fredag 15.30 för gudstjänst och samtal. Den 30 januari firar Paus, stillhet inför helgen, jubileum med invigning av ny ljusbärare och besök av biskop Johan Tyrberg.

141115 21 droppade in för att döpas
Drop in-dopet i Svenska kyrkan i Lund i dag lockade både familjer som passade på att döpa flera barn och enskilda personer.

141110 Ny chans till drop in-dop
Förra året blev det succé. Den 15 november klockan 12.00-16.30 ordnar Svenska kyrkan i Lund återigen drop in-dop. Alla är välkomna oavsett ålder.

141013 Konstkvällen i Domkyrkan och Domkyrkoforum: Utställning med Sofie Arfwidson och marknad med Unik Form
I samband med Konstkvällen den 18 oktober invigs Sofie Arfwidsons utställning Se människan – bland helgon, förrädare och älskande i Domkyrkans krypta. I Domkyrkoforum öppnar Unik Form sin utställning och marknad med ett tjugotal professionella konsthantverkare.

140911 Mumifierad biskop ska ge ny bild av 1600-talets Lundabor
I dag inleds ett spännande forskningsprojekt när Peder Winstrups kista flyttas ur Domkyrkans krypta. En förundersökning har visat att kroppen är sällsynt välbevarad och den kommer därför att bli föremål för en rad undersökningar i ett stort tvärvetenskapligt universitetsprojekt.

140908 Pressinbjudan: Mumifierad biskop ska ge en ny bild av 1600-talets Lundabor
Torsdagen 11 september inleds ett spännande forskningsprojekt när Peder Winstrups kista flyttas ur Domkyrkans krypta.En förundersökning har visat att kroppen är sällsynt välbevarad och den kommer därför att bli föremål för en rad undersökningar i ett stort tvärvetenskapligt universitetsprojekt. Målet är inte bara att hitta ny information om den historiskt intressante personen Peder Winstrup, utan även att genom medicinska undersökningar av kroppen skapa en bild av hur det var att leva i Lund på 1600-­talet.

140730 Britt G. Hallqvist, musik och empati i sommarens kyrkospel
Brittsommar är titeln på sommarens kyrkospel i Lunds domkyrka. Dikter och psalmer av Britt G. Hallqvist skapar tillsammans med nyskrivna texter av dramatikern Gertrud Larsson ett spel om utsatthet och medkänsla.

140708 Karin Wiberg ställer ut i kryptan
Den 12 juli-25 augusti visar skulptören Karin Wiberg sin utställning Ögonblick – Moments i Lunds domkyrkas krypta.

140414 Konstkväll i Domkyrkan om liv och vatten
Den 23 april är det konstkväll i Domkyrkans krypta och Domkyrkoforum. Konstnärerna Johanna Berg och Eva Lindroos ger olika perspektiv på livet, döden och människans vandring.

140404 Samling i Domkyrkan mot fotbollsvåld
Tisdagen den 8 april kl 18.00 blir det en minnesstund i Lunds domkyrka för att hedra den fotbollssupporter som så tragiskt avled i samband med fotbollsmatchen den 31 mars i Helsingborg. Vi samlas som en manifestation mot våldet och för de goda krafterna som vill motverka hat.

140225 Tom Domkyrka skannas nattetid
Den 24 februari – 7 mars pågår nästa fas av skanningen av Lunds domkyrka. Allt sker nattetid. Hela mittskeppet är tomt på stolar och Lundaborna kan passa på att uppleva en annorlunda Domkyrka.