Allt ljus på kryptan

Den 1-23 februari ställer konstnären Françoise Ribeyrolles-Marcus ut i Domkyrkans krypta. I dunklet kommer ljuskompositioner i olika färger att lysa.

Tillblivelse är titeln på Françoise Ribeyrolles-Marcus utställning som består av konstverk som fångar, sprider och berörs av ljuset i kryptan.
–    Ljus och vatten är grunden för allt liv och ljus är en förutsättning för att vi ska kunna se. Som konstnär arbetar jag med det vi ser, men också med det osynliga. Sedan många år har mitt intresse riktats mot naturfenomen, framför allt ljus och vatten. I botten ligger det en nyfikenhet och en förundran över hur saker och ting fungerar i vår värld, säger Françoise Ribeyrolles-Marcus.

Välkommen till pressvisning i Domkyrkans krypta fredagen den 31 januari kl 10.00. Konstnären och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand medverkar.

Utställningen öppnar sedan den 1 februari kl 10.30 med ett samtal mellan konstnären, kärnfysikern Mats Lindroos och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.
–    Vi öppnar utställningen i Kyndelsmässohelgen. Kyndel betyder ljus och tidigare var detta helgen då alla årets ljus välsignades i kyrkan. I år sätter vi fokus på ljuset på ett annat vis. Utställningen ger möjlighet till ljusupplevelse och till meditation och reflexion över vad ljuset betyder för oss. Det blir en utställning som rymmer både mystik och naturvetenskap, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan.

För mer information
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan, 046 35 88 81, lena.sjostrand@svenskakyrkan.se
http://www.lundsdomkyrka.se/2013/11/18/kryptan-fylls-av-ljus/
http://www.francoise.nu/