Martin Luther står i centrum för reformationsjubileet 2017 i Lunds domkyrka
Martin Luther står i centrum för reformationsjubileet 2017 i Lunds domkyrka

500-årsjubileet av reformationen

Martin Luthers 95 teser på kyrkporten i Wittenberg blev början på något mycket mer än en akademisk diskussion. Det ledde till omvälvande förändringar inom både kyrkan och politiken. 2017 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan reformationen inleddes.

Reformationen är inte bara en historisk händelse, utan påverkar kyrkan även i vår samtid. Här har vi samlat det vi gör i Lunds domkyrkoförsamling för att knyta an till reformationsjubileet. Läs mer om reformationsjubileet i Lunds olika församlingar här i Svenska kyrkan här.

Martin Luther och Katharina von Bora porträtterade av Lucas Cranach dä.

Martin Luther och Katharina von Bora porträtterade av Lucas Cranach dä.

 

Ord vid Luthers bord – bordssamtal med mat

Som ett led i reformationsfirandet inbjuder vi till bordssamtal med mat. Vi gör det i Luthers efterföljd och inspirerade av de bordssamtal som ägde rum i Martin Luther och Katharina von Boras hem i Wittenberg.

Kvällen börjar kl 19.00 på Torget i Domkyrkoforum. Martin Luther och Katharina von Bora finns på plats och välkomnar oss så småningom till bordet och till den varma köttgrytan som utgör kvällens måltid. Vegetarisk alternativ finns.

Sedan inleder Luther samtalet runt bordet. Det får gärna spänna över många olika ämnen. Teologiska ämnen men också mer alldagliga frågor.

Skådespelaren Boel Marie Larsson och prästen Jonas Ahlner agerar Luther och hans hustru, klädda i tidstypiska kläder. Ytterligare två gestalter från reformationstidevarvet dyker upp: Philipp Melanchthon, Luthers medarbetare och vän samt Barbara Cranach, väninna till Katharina och hustru till porträttmålaren Lucas Cranach.

Dag och tid:

 • Torsdag den 5 oktober kl 19-ca 20.30.

Bordet har ett begränsat antal platser, därför behöver vi anmälan om deltagande samt eventuella önskemål om vegetariskt alternativ.

Kostnad: 50 kr

Anmälan och information: Lena Sjöstrand. lena.sjostrand@svenskakyrkan.se Telefon: 046-71 88 81

 


Ekumenisk vesper 2017

I samband med det ekumeniska mötet och gudstjänsten i Domkyrkan den 31 oktober kom S:t Thomas katolska församling och Domkyrkoförsamlingen överens om att vi vill fortsätta att regelbundet be tillsammans.

Under hela våren 2017 har vesprar hållits varannan lördag, omväxlande i Domkyrkan och och S:t Thomas katolska kyrka i Lund. Under hösten fortsätter det gemensamma gudstjänstfirandet enligt samma princip.
Tid och plats: Varannan lördag kl 18.00, omväxlande i Domkyrkan och i S:t Thomas katolska kyrka på Stora Tomegatan 15 i Lund. OBS: Tider i november skiljer sig åt något på grund av Allhelgona-helgen.

 • 9/9 Domkyrkan
 • 23//9 S:t Thomas
 • 7/10 Domkyrkan
 • 21/10 S:t Thomas
 • 11/11 Domkyrkan
 • 25/11 S:t Thomas
 • 9/12 S:t Thomas
 • 23/12 Domkyrkan

 


Domkyrkan fyller 900 år 2023.

Domkyrkan fyller 900 år 2023.

Domkyrkan 2023

Söndagen den 1 oktober aktualiseras Domkyrkan 2023 i anslutning till högmässan.

Projektledare Håkan E Wilhelmsson predikar och visningar, seminarier och barnaktiviteter äger rum under eftermiddagen.

2017 är 1500-talet i Domkyrkan och Lund i fokus. Läs mer om projektet här!


Vandring till heliga platser i Lund

vandring_heligaVid den danska reformationen år 1536 revs de flesta av Lunds dåvarande kyrkor. Idag är de bortglömda men bor i markens minne. Lunds gator och torg bär fortfarande deras namn som Botulfsplatsen, Vårfrugatan, Clemenstorget och många fler. Varje år den 15 augusti bjuder Lunds domkyrkoförsamling in till vandring till alla dessa försvunna kyrkor och kloster. Vi följer en processionsvandringsordning från senmedeltiden. Med hjälp av boken Vandring till heliga platser i Lund av pilgrimspräst Anna Alebo kan du nu göra denna vandring på egen hand. I boken finns kartor över vandringsvägen och vägbeskrivning, en kort berättelse om var och en av de 27 meditationsplatserna och vackra bilder. Sträckan är cirka 10 km lång och kan lätt delas upp i tre delsträckor som alla landar vid Domkyrkan. Köp boken här!

 


 

 


Luther och psalmen

Söndagskväll i katedralen

Söndagen den 3 september 19.00 blir en kväll där vi upplever och lär oss om Martin Luthers syn på psalmsång. Tillsammans med Domkyrkans alla körsångare och brassensemble under ledning av Stefan Ekblad och Robert Bennesh inbjuds församlingen att sjunga med. Staffan Storm, prodekan vid konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet, berättar om Luther ur ett musikaliskt perspektiv och under kvällen framförs hans ”Trosbekännelse 1695”.

Tid och plats: kl 19.00, Domkyrkan.
Ingen föranmälan

 


Luther och judarna

Utställning i Domkyrkoforum 25 september-6 oktober. Seminarium på samma tema hålls onsdagen den 27 september 16-18.15 i Hörsalen.

Både utställning och seminarium görs i samarbete med CTR, Lunds universitet

 


Reformationens betydelse för bildning och folkbildning 1-2 oktober

i samarbete mellan Domkyrkan och CTR (Centrum för teologi och religionsvetenskap)

I anslutning till projektet Domkyrkan 2023 lyfter vi söndagen den 1 oktober 2023 fram 1500-talet i Domkyrkan. Vid högmässan 11.00 predikar Håkan E. Wilhelmsson, projektledare för Domkyrkan 2023.

Efter gudstjänsten blir det barnaktiviteter, visning av Domkyrkan ur 1500-talsperspektiv och seminarier om reformationen. Anita Larsson, Sten Skansjö, Sinikka Neuhaus med flera medverkar.

19.00 Musik i Domkyrkan, Robert Bennesh.

Läs hela programmet här!

Måndagen den 2 oktober

 • 08.00 Laudes i Domkyrkan
 • 09.00-11.30 Föreläsningar om musik, reformation och bildning i Domkyrkan och Domkyrkoforum.
 • 13.00-17.00 Vetenskapliga samtal och Science slam på LUX (Lunds universitet)
 • 19.00 Bordssamtal om bildning på LUX (Lunds universitet)

Ekumenisk gudstjänst den 31 oktober 18.30 i Domkyrkan

Vi högtidlighåller reformation och den ekumeniska gudstjänst som firades 31 oktober 2016. Domkyrkans nya dopfunt invigs.
Medverkande: Biskop Johan Tyrberg och representanter för katolska kyrkan och svenska kyrkan.


Förändringens tid – om reformationen i Lund

Reformationen fick stora konsekvenser för livet i Lund – inte bara inom kyrkan. I vårt skolprogram får eleverna möta några av 1500-talets människor som berättar om sina upplevelse av den stora förändringen i Danmark, Sverige och i Tyskland.

Programmet erbjuds i två olika varianter, en anpassad för åk 4-6 och en för gymnasieskolan. Programmen erbjuds under vecka 39-43.

Info: Maria Johnsson, maria.johnsson@svenskakyrkan.se

 


Jonas Persson, komminister, och Olof Månsson, teologistudent, brottas med texten inför Domssöndagen.

Jonas Persson, komminister, och Olof Månsson, teologistudent, brottas med texten inför Domssöndagen.

Tolkning pågår, en podcast i reformationens spår

Ibland kan vi får för oss att religionen serverar färdiga svar, att den inte finns något utrymme för eget kritiskt tänkande. Där den bilden råder, håller vi på att förlora det som reformationen en gång erövrade: varje människas rätt att utifrån sitt eget liv tolka bibeln. Genom podden, som görs av sju präster i Lunds stift, vill vi visa på att reformationens ande lever i kyrkan och att tolkningen fortfarande pågår! Teologi är inte något som en gång har huggits ut i sten och som alltid ska förbli vad det varit. Teologi är något vi gör vi tillsammans när vi försöker förstå hur text, liv och Gud hör samman. Podden kommer ut varje måndag och utgår från den kommande söndagens predikotext. För att lyssna, följ länken: http://tolkningpagar.blogspot.se/, eller hitta oss på Facebook, Acast och Itunes.

 

Öppna barnvisningar (från 7 år)

”Förändringens tid- om reformationen i Lund”

30/10, 31/10, 1/11 kl. 11.15 i Lunds domkyrka

Info: Maria Johnsson, maria.johnsson@svenskakyrkan.se